Unelma-arjen peruspilarit

Minkälaisena näet oman unelma-arkesi? Onko arkesi juuri nyt niin hyvää, kuin olet halunnutkin vai kaipaisiko se jotain lisää? Jotain vähemmän? Onko ihannearkesi täynnä rauhallisia hetkiä kahvikuppi kädessä, onko se täynnä matkustelua ja uusiin ihmisiin tutustumista vai onko se uralla etenemistä määrätietoisesti? Olisiko unemla-arkesi sellaista, jossa voit olla turvallisesti oma itsesi? Laita silmät kiinni ja mieti, “Miltä minun unelma-arkeni näyttää?”

Joskus tuntuu, että onnistuminen määritellään sen mukaan, kuinka aikaansaava ihminen olet. Itseäni turhauttaa, kuinka paljon ihmiset ottavat paineita siitä, että täytyy olla tehokas. Että vain tehokas ihminen on jotenkin arvokas ja tehokkaat ihmiset ovat niitä nyky-yhteiskunnan onnistujia. Myönnän, itsekin sairastan välillä tätä tehokkuussyndroomaa. Suurimmaksi osaksi oma kiireinen kalenteri on sen syytä, että olen kiinnostunut monista erilaisista asioista. Mutta. Välillä huomaan, että olen työskennellyt jonkun asian parissa vain sen vuoksi, että en voi aiheuttaa muille pettymystä. Koska minulta odotetaan tätä. Siinä se vaikeus sitten piilee. Milloin teen jotakin puhtaasti omasta halustani ja milloin toimintani tähtää muiden arvostuksen tai hyväksynnän saamiseen. Koenko olevani arvokas vain, jos muut pitävät minua tehokkaana, toimeliaana ja reippaana? Haenko hyväksyntää omalle itselleni miellyttämällä muita?

Nyt olet saanut visioitua, miltä oma unelma-arkesi näyttää. Seuraavaksi mieti, miksi haluat unelma-arkesi näyttävän juuri tuolta? Tällä kysymyksellä haluan sinun tarkastelevan yläpuolella olevaa teemaa. Kumpuaako unelma-arkesi sisältö omista tarpeistasi vai siitä, miltä haluat sen vaikuttavan ulospäin? Unelma-arjen tulisi tukea mahdollisimman paljon omaa hyvinvointia ja omaa persoonaa. Arjen tulisi olla sellaista, jossa saat olla oma itsesi ilman paineita. Arjen tulisi tuoda onnistumisen tunteita. Arjessa tulisi olla siis sopivasti myös haasteita. Ja arjen tulisi ennenkaikkea vastata omiin tarpeisiisi ja haluihisi. Oman unelma-arjen ei kannata perustua siihen, miten muut näkevät sinut tai muut arvottavat sinut. Tai miten luulet muiden arvottavan sinut. Oma unelma-arkesi on omien arvojesi näköistä elämää.

Kaipaatko arkeesi enemmän actionia vai rauhallisia hetkiä fiilistelyyn?

Mietin monesti, että onko tavassani ajatella jotain vikaa? Minulla on hyvä työpaikka ja ammatti. Työ nuorten kanssa on palkitsevaa ja työkaveritkin ovat mainioita. Eikö minun täytyisi olla tyytyväinen ja arvostaa aiemmin tekemiäni valintoja? Yksinkertainen vastaus on; Ei. Ja se ei tarkoita, ettenkö arvostaisi työpaikkaani tai olisi kiitollinen siitä, että minulla on töitä. Yksinkertaisesti ihminen muuttuu vuosien saatossa. Ihminen muuttuu halusi sitä tai ei. Olen monella tapaa eri ihminen, kuin 19- vuotiaana hakiessani opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Siksi on luonnollista, että unelmat ja haaveet muuttuvat.

Silti olen erittäin tyytyväinen, että silloin 19- vuotiaana päädyin sairaanhoitajaksi ja olen kulkenut tämän tien. Ennenkaikkea olen oppinut paljon itsestäni ja siitä, mikä on minulle tärkeää. Olen kiitollinen ja arvostan aiempia valintojani. Se ei tarkoita sitä, että olisin omasta hyvinvoinnista ja unelmistani tilivelvollinen. Nyt on aika löytää arkeen lisää sisältöä. On aika oppia itsestä lisää, Ja haluan jakaa sinulle asioita, joita olen tähän mennessä oppinut.

Jotta voit olla aidosti tyytyväinen omiin valintoihin, joita teet arjessasi, tulee niiden peilata omaa arvomaailmaasi sekä omaa moraalikäsitystäsi. Näistä teemoista aion kirjoittaa vielä syvemminkin. Omat arvot sekä oma moraalikäsitys on pohja kaikille valinnoille, joita tulet tekemään elämässäsi. Ne ovat myös merkittävä osa ihmisyyttä. Sanoisin, että moraalin on tultava ennen arvoja. Ilman moraalia arvotkin menettävät merkityksensä. Itselläni tärkeä ohjenuora elämässä on tehdä asioita, joista nautin ja saan hyvää energiaa. Muistaen samalla sen, että omaa hyvinvointiaan ei voi pitää yllä riistämällä muita tai luontoa. Tässä siis moraalini on tason alimpana ohjaamassa arvoajatteluani.

Oletko sinä miettinyt näitä asioita? Kiinnostaisiko sinua syventyä enemmän omaan arvomaailmaasi ja löytää sitä kautta varmuutta omien päätösten tueksi?

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

1 ajatus aiheesta “Unelma-arjen peruspilarit”

  1. Paluuviite: Elämänarvot puntariin - On aika pysähtyä | KENNOKOTO

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *