Pelasta pörriäinen- kampanjan inspiroimana helpot hyönteishotelliohjeet

Ylen pelasta pörriäinen- kampanja haastaa meidät kaikki auttamaan luontomme pölyttäjiä. Yksi tapa on nikkaroida pöyttäjille hyönteishotelli. Pölyttäjiä uhkaa sukupuutto – ja tämä ei ole aprillipilaa. Pölyttäjien katoaminen haittaisi meitä aivan jokaista, sillä yli 75% maapallomme tärkeimmistä ruokakasveista on osittain riippuvaisia eläinpölytyksestä.

Hanna Asikainen ylen artikkelissa avaa pörriäisten tilaa laajasti, käy katsomassa artikkeli tästä. Siellä saa hyvän kuvan, miksi pörriäisten määrä on romahtanut ja kuinka pölyttäjien katoaminen kaikkiaan vaikuttaisi ihmiskuntaamme.

#Pelastapörriäinen on koonnut viisi helppoa tapaa, joilla sinä voit auttaa perhosia, pistiäisiä ja pörriäisiä viihtymään ja lentelemään onnellisena:

1. Istuta kasveja ja kukkia, joita pörriäiset rakastavat

Pölyttäjät keräävät ravinnokseen kasveista siitepölyä ja mettä. Istuta puutarhaan tai parvekkeelle upea kukkaloisto pölyttäjäystävällisillä kasveilla, kuten auringonkukilla, laventeleilla, maksaruohoilla tai anna villiviinin ja humalan rönsyillä vallattomasti pihamaalla. Yle on koonnut pölyttäjäystävällisiä kasveja tänne.

2. Jätä nurmikkoa leikkaamatta

Jätä nurmikkoa leikkaamatta ja tee huoleton kukkaniitty kesäksi. Pölyttäjät rakastavat voikukkia, joten jätä kesällä aikaa nauttimiseen ja jätä voikukat nyppimättä. Pienikin kesanto ilahduttaa pölyttäjiä.

3. Rakenna hyönteishotelli

Suomessa on 160 pölyttäjälajia, jotka kaipaavat luonnon tarjoamaa kotia. Luonnonmukaiset kodit ovatkin monesti kortilla, joten voit ryhtyä hotellinomistajaksi helpolla ja rakentaa hyönteishotellin pihaasi. Löydät tämän tekstin lopusta ohjeet kolmeen helppoon hyönteishotelliin.

4. Älä käytä myrkyllisiä aineita puutarhassasi tai viljelyksissäsi

Tämä on helppo ohje. Jätä myrkyt pois arsenaalista. Myrkyt eivät tee hyvää pölyttäjille tai luonnolle ja eivät luonnollisesti myöskään sinulle.

Maataloudessa käytettävien myrkkyjen määrää voi vähentää suosimalla luomua.

5. Muu

Onko kaikki toimet jo tehty, kerro lisää vinkkejä, miten pölyttäjiä voi auttaa?

RAKENNA HYÖNTEISHOTELLI:

Tein malliksi kolme helppoa hyönteishotellia ja näistä löytyy jokaiseen kotiin sopiva majatalo. Tarvikkeet voi hakea itse luontokävelyllä tai lähteä lasten kanssa hakemaan luonnosta tarvikkeet ja kollata kotoa, mitä kaikkea voi hyödyntää hyönteishotelleihin. Nikkaroi hyönteishotelli omaan pihaan, kuistille ja miksei vaikka parvekkeelle!

Hyönteishotelli houkuttelee pihaasi pörriäiset asustamaan ja pölyttämään marjoja, kukkia ja hedelmiä. Hyönteiset majailevat koloissa, ontoissa puissa ja kivien kätköissä. Erakkomehiläinen asustelee ontoissa puissa ja heille parhaat pesäkolojen koot tehdään 4-10mm poralla. Muista hukkalautoja käytettäessä, ettei tuotteet ole kyllästettyjä tai käsitelty pörriäisille vaarallisilla aineilla. Anna mielikuvituksen lentää ja hyödyntäkää luonnonmateriaalit sekä kotoa kierrätettävät laudat ja halot.

PIKKUNÄPPÄRÄ KAUPUNKIYKSIÖ

OMAKOTITALOUNELMA

TASAKATTORIVARI SEITKYTLUVULTA

Valmiita hyönteishotelleja

Mukavia nikkarointihetkiä sekä keväistä huhtikuuta! Niin joo psps; Jännitin kovasti patentti- ja rekisterihallituksen päätöstä toiminimestäni, mutta nyt se on varmaa. Toimin jatkossakin nimellä KENNOKOTO. Jes!

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *