Oman jutun löytäminen – Uuden oppimisen ABC

Uusien asioiden oppiminen on aikaavievää puuhaa, mutta samalla hirvittävän virkistävää. Aloitin syksyllä mehiläistarhaajan ammattitutkinnon ja huomasin pian, että uusien asioiden opettelulle on raivattava kalenterista tilaa. Se on vaatinut monien itselleni tärkeidenkin asioiden vähentämistä kalenterista. Karsimista on ollut pakko tehdä, ettei väsytä itseään. Kiireisestä viimevuodesta olen oppinut siis jotain. Täytyy taputtaa itseään selkään. Hyvä minä! Jokatapauksessa on ollut ihanaa päästä oppimaan jotain aivan uutta ja olen koko prosessista innoissani.

Mehiläispesiä voisi ottaa kuka tahansa ilman kummempia tutkintoja ja alunperin olin haaveillut parin pesän ostamisesta puutarhaan viikonloppukurssin turvin. Lähdin tutkimaan asiaa enemmän ja kokonaisen tutkinnon suorittaminen tuntui itselleni sopivammalta vaihtoehdolta. Pesien hoitaminen on aktiivista työtä, kuten muidenkin kotieläinten pito. Mehiläishoito harrastuksena on kallista ja alkuinvestointeihin kuluu kohtuullisen pitkä penni. Hoitotoimet ovat pääosin helpon kuuloisia, mutta mehiläisten lisääntyminen, elämänkierto ja mehiläisyhteiskunnan ymmärtäminen vaatiikin melko paljon uuden tietotaidon omaksumista. En halunnut joutua tilanteeseen, jossa onnistun tappamaan ostamani mehiläisyhteiskunnat oman taitamattomuuteni vuoksi.

Aloin samalla kiinnostua tuotteistamisesta ja brändäämisestä miettiessäni hunajan, mehiläistuotteiden ja mahdollisesti muiden palveluiden myymistä. Nämä ovat itselleni täysin uusi maailma. Uudet asiat ovat imaisseet täysillä mukaansa. Miljoonat ideat pursuilevat mielessäni tulevaisuuden mahdollisuuksia miettiessäni ja muovatessani tätä projektia ”omaksi jutukseni”. Huikaisevan inspiroivaa!

On mielenkiintoista miettiä, miten ihmiset löytävät niitä ”omia juttujaan”. Mieleeni tulee ainakin muutama asia. On aivan ihastuttavaa seurata sellaisia ihmisiä, jotka rakastavat sitä mitä tekevät.

Ensimmäinen askel ”oman jutun” löytämiseen on ehdottomasti kokeileminen. Vaikka jokin on ajatuksena kiinnostava niin käytäntö voi osoittaa, ettei asiasta kovin nautikaan. Tämän vuoksi olen ehdottomasti sitä mieltä, että unelmiaan kannattaa laittaa testiin. Siinä ei käy kuinkaan, vaikka toteaisitkin, ettei kauan unelmoitu asia ollutkaan mieleinen. Silloin nimenomaan saat lisää itsetuntemusta ja viittoja kohti ”omaa juttua”. Asiasta ei kannata lannistua – tilaa vapautuu uusille ihanille unelmille!

Toinen tärkeä elementti ”oman jutun” löytämisessä on omien arvojen selkiyttäminen ja oman temperamentin ja persoonan ymmärtäminen. Vaikka jokin asia on trendikäs, ei kaikkien pidä innostua samoista asioista. On tärkeää kuunnella tässäkin asiassa itseään. Esimerkiksi itselläni kuntosalijäsenyyden omistaminen oli lähempänä pakkopuurtamista kuin rentouttavaa liikuntaharrastusta. Koin jatkuvaa stressiä kuukausittaisesta maksusta ja ilo harrastaa liikuntaa jäi pois. Jäsenyys oli kuitenkin halvempi tapa harrastaa korkeiden kertamaksujen vuoksi. Nyt voin todeta, että salijäsenyys ei sovi minulle. Onneksi olen löytänyt elämäntapaani sopiviampia liikuntaharrastuksia, joiden parissa saan joko haastaa itseäni tai pääsen ihanaan keskittyneeseen flow- tilaan.

Tässä vielä tiivistettynä ajatuksiani keskeisimmistä tekijöistä uuden oppimisessa sekä ”oman jutun” löytämisestä – Uuden oppimisen ABC:

A. KIINNOSTU

Uuden oppimisessa tärkeää on oma innostus opittavaa taitoa kohtaan. Oppimiseen jaksaa motivoitua, kun aihe on kiinnostava. Oppimisprosessi on tehokkain, kun yhdistää useita eri oppimisen menetelmiä. Koulusta saamani opin lisäksi olen niin onnekas, että sain itselleni paikallisesta mehiläistarhaajasta mentorin. Ajattelin soittaa eräälle Kokkolalaiselle tarhaajalle ja kysyä hänen tarhapaikoistaan sekä mahdollisuudesta päästä hänen oppiinsa. Ensimmäinen puhelu oli pitkä ja sovittiin treffit hänen tarhalleen parin päivän päähän. Tapaamisen lopputulemana sovittiin, että seuraavan vuoden autan hänen tarhoillaan ja hän auttaa ja opettaa minua mehiläisten hoidossa. Aivan huikaiseva tilaisuus saada tämän kautta käytännön oppia koulussa saatavan tiedon lisäksi. Käytännön harjoittelu auttaa omaksumaan tietoa eri tavalla, kuin vain teorian opettelu kirjoista. Teoriatietoa kannattaa myös opiskella monipuolisesti: lukemalla kirjallisuutta, katsomalla opetusvideoita sekä tekemällä omia tehtäviä ja muistiinpanoja.

B. KYSY NEUVOJA

On todella tärkeää, että uuteen asiaan hypätessäsi uskallat kysyä apua ja neuvoa. Ole rohkea! On tärkeää uskaltaa puhua aiheesta ja vähän mainostaakin asiaansa, sillä tämän kautta voit löytää uusia kontakteja tai yhteistyökumppaneita. Verkostoituminen ja suhteiden luominen on välttämätöntä uutta perustettaessa. Ja kaikkea ei yksinkertaisesti voi tehdä yksin eikä kaikkea tarvitse osata tehdä itse. Itselläni on luottavainen olo ottaa omat mehiläispesät, kun omalta mentorilta voi kysyä apua tarvittaessa.

C. MUISTA MONIPUOLISUUS

Kaikilla meillä on kyky oppia ja ihminen oppii läpi elämän. Kaikkien oppimisprosessit ovat yksilöllisiä ja tiedon tallentaminen tapahtuu eri tavalla oppimistavoista riippuen. Monipuolisten oppimisprosessien käyttö auttaa tallentamaan tiedon paremmin muistiin. Kaikkia hyödyttävät vaihtelevat opiskelumetodit. Muista hyödyntää monipuolisesti aisteja uuden oppimisessa: kuuntele, katso, kirjoita ja kokeile.

Haluaisin haastaa sinut näin vuoden loppupuolella: ota arkeesi yksi uusi asia, jonka opettelet! Oletko mukana?

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *