Miksi et tekisi unelmistasi totta?

Unelmointi, haaveilu, uneksinta, haihattelu, taivaan rannan maalailu – kaikki nämä voivat olla realismia ja täyttä totta. Unelmat voivat olla osa arkea. Sinun arkeasi! Joku on joskus sanonut, että olet se, mistä uskallat haaveilla. Olisiko tänään aika miettiä, miten saisit omasta elämästäsi rikkaampaa?

Itse olin pidemmän aikaa miettinyt, miten saisin arkeni enemmän itseni näköiseksi. Oma leipätyö tarjoaa haasteita ja on palkitsevaa ihmisten kanssa tehtävää työtä. Silti löysin itseni unelmoimasta toisenlaisesta arjesta. Sellaisesta arjesta, joka mahdollistaa luonnon parissa työskentelyn, itsenäisemmän työotteen ja luovien ratkaisujen käytön. Sellaisesta arjesta, jossa tulisi esiin jonkinlainen projektiluonteisuus. Milloin pyörittelin päässäni ajatusta koirahoitolasta, milloin hostellin perustamisesta tai oman alan sisällä lisäkoulutuksesta. Silti en saanut aikaiseksi otettua seuraavaa askelta kohti muutosta.

Nyt on aika miettiä mikä on sinun haaveesi ja unelmasi, jonka eteen haluat tehdä töitä. Voit haaveilla totaalisesta elämänmuutoksesta tai kutomisen opettelusta. Kunhan haaveilet jostain! Ilman unelmointia ja haaveilua jämähdämme paikoillemme. Ja kun jämähdämme, emme enää kehitä itseämme ihmisenä. Tavoitteiden saavuttamisesta sekä itsensä kehittämisestä tulee hyvä fiilis, tulee fiilis “Minä pystyn!”. Koska muutos on kuitenkin väistämätöntä, niin eikö silloin kannata kulkea muutoksessa sellaiseen suuntaan, johon itse haluaa mennä?

Miltä sinun haaveesi näyttää?
Näyttääkö sinun unelmasi ehkä rannalta Jamaicalla?

Lopulta ajatus alkoi kirkastua: Mehiläistarhaus! Kauan sitten vain välähdyksenä päässäni käynyt ajatus alkoi tuntua järkevältä. Minun kohdallani mehiläistarhaus voisi vastata kysymykseen siitä, miten saisin omasta arjestani täydempää ja rikkaampaa. Enkä puhu nyt rahasta; ammatinvalintani eivät ammattihistoriani perusteella ole ennenkään perustuneet suuriin tilipusseihin. Tarkastellessani omia arvojani sekä omia mielenkiinnon kohteitani alkoi mehiläisten hoito tuntua tavoitteelta, joka mahdollistaisi projektiluontoisen työn sekä luonnon parissa työskentelyn. Lisäksi maistoin jo herkullisen itse kerätyn makean hunajan suussani. Ensimmäiseksi visioin purkkeihin ihanat etiketit! Tästä ajatuksesta se lähti. Ilmoittauduin mehiläistarhaajan ammattitutkintoon ja aloitin opiskelun työni ohessa. Olin aloittanut oman matkani kohti unelma-arkea.

Haaveista tulee totta vain tekemällä niistä itse totta. Kun on tarpeeksi kauan unelmoinut jostain, tulee uskaltaa ottaa ensimmäinen askel muutoksen tiellä. Siitä se sitten alkaa: muutoksen matka. Seuraavaksi annan korvaamattoman ja ultrasalaisen vinkin. Tämän avulla haaveiden tavoittelu tuntuu helpolta: asennoidu nauttimaan matkasta, äläkä odota vain lopputulosta. Maaliin voi olla tavoitteestasi riippuen vuosienkin matka. Jos et ikinä lähde tuolle matkalle, teet kyllä yhtä suuren työn kuin ilman määränpäätäkin. Ainoana erona on se, että ilman tavoitteita kuljet lopulta oman maalisi ohi.

Muutoksen matkalle lähteminen oli lopulta helppoa: soitin koulutusta tarjoaviin kouluihin saadakseni lisätietoa koulutuksen kestosta ja opiskelumuodoista. Ynnäilin mielessäni, mihin oma aikani riittäisi ja mistä asioista minun täytyisi luopua saadakseni aikaa uuden opettelulle. Tarkastelin koulutuspaikkojen ja asuinpaikkani välimatkat. Lopulta valinta oli selvä. Ilmoittauduin kouluun, ja rupesin raivaamaan kalenteriini tilaa. Tein itselleni kolmivuotissuunnitelman. Suunnitelmassani visioin, mitä on tehtävä päästäkseni tiettyyn pisteeseen haaveeni toteutumisessa. Nyt voin kulkea täynnä intoa ja uteliaisuutta varmoin askelin asetettua maaliani kohti.

Viimeinen sysäys asiaa pyöritellessäni oli kumppanin ohimennen tehty toteamus. Hän kannusti minua ilmoittautumaan kouluun ja sanoi: “Niin, et sä vielä ihan huomenna ole mehiläistarhaaja, vaikka nyt ilmoittaudut kouluun”. Sain ahaa- elämyksen. Totta! Jos en NYT aloita tekemään asialle mitään, jään jumiin tyytymättömänä omaan tilanteeseeni. Jumittaisin samoissa ajatuksissa pahimmillaan vielä vuoden, kahden tai kymmenen päästä. Miksi monesti lopullisen päätöksen teko onkaan niin vaikeaa? Yksi on ainakin ehdottomasti se, että muutos on aina pelottavampaa kuin tuttu ja turvallinen. Oli se tuttu ja turvallinen kuinka ankeaa tahansa. Onhan sekin hirvittävä ajatus, että tässähän voi epäonnistuakin vielä. Ja sitten hävettääkin kaiken lisäksi ja turhaan tuli käytettyä euroja tähänkin hommaan. Ja..

SEIS! Ennenkuin mieleen tulee yhtään enempää tekosyitä sille, että ei kannata. Kaikesta edellämainituista epäilyistä huolimatta unelmointi kannattaa. Unelmia kannattaa tavoitella. Niihin verrattuna, jotka eivät edes yritä saavuttaa unelmiaan tai haastaa itseään kehittymään, olet ainakin elänyt tätä ainutkertaista elämää parhaan yrityksesi mukaan. Samalla olet haalinut valtavasti tuntemusta sinusta itsestäsi. Sillä juuri matkalla omiin haaveisiin, tulet väistämättä tutustumaan paremmin myös itseesi. Se on lopulta kaikista löydöistä tärkein kulkemallasi matkalla.

Kerro, minkä haaveen sinä haluat toteuttaa? Minkä unelman eteen sinä lähdet tekemään töitä?

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *