Jamaica

Matkailun aarteita – onko omatoimimatka parempi kuin pakettimatka?

Istun junassa matkalla takaisin kotiin ystävän syntymäpäiväjuhlien vietosta. Takanani istuu pariskuntia, jotka ovat tulleet Kanariansaarilta lomamatkaltaan. Kuuntelen, kuinka he jakavat innoissaan kokemuksiaan. He kuvaavat upeita paikkoja, joissa ovat päässet käymään ja kuinka uima-altaalla pääsi rentoutumaan. Mietin heitä kunnellessani omaa suhdettani matkailuun ja lomailuun ulkomailla.

Matkailu on yksi parhaista asioista mitä tiedän ja ehdottomasti monet ikimuistoisimmista kokemuksista ovat juuri matkoilta. Omatoimimatkalla pääsee näkemään ja kokemaan enemmän sellaisia asioita, joita ei valmiiksi järjestetyllä pakettimatkalla pääse. Pakettimatkailulla on paikkansa, vaikka itse suosin omatoimimatkoja. Pakettimatkoilla kaikki on järjestetty valmiiksi ja itse voi keskittyä täysillä rentoutumiseen ja lomailuun. Ihanaa luksusta! Päivän haastavin hetki lomalla on parhaimillaan se, ettei osaa päättää minkä ravintolan valitsee. Hektisen arjen keskellä pakettilomalle lähtö voi olla juuri sitä, mitä on kaivattu. Todellinen loma ilman huolia ja stressiä.

Omatoimimatkalla voi löytää ihania ja edullisia majoitusvaihtoehtoja hostelleista
Kuva Costa Rican San Josésta

Itse en koe omatoimimatkailua yhtään sen haastavammaksi kuin pakettimatkojakaan. Päinvastoin itse suunnitellessa saa matkasta irti juuri sen, mitä itse matkalta haluaa. Pääsee itse suunnittelemaan paikat, jotka haluaa nähdä ja suunnitella matkansa vaikka upeiden ravintoloiden perusteella. Tai voi mennä lomamatkalla virran mukana ja jättää suunnittelut kokonaan pois. Mikä ihana vapaus!

Omatoimimatkojen parasta antia on kohtaamiset paikallisten kanssa. Lähde rohkeasti turistialueiden ulkopuolelle. Annan sanani siitä, että saat aidompia kohtaamisia. Pääset näkemään paremmin myös oikeaa paikallista elämänmenoa. Kohtaamisista jää pois hyötymisyritykset, joihin turstikohteissa valitettavan usein ja tietysti ymmärrettävästi myös törmää. Vilpittömiin kohtaamisiin on suurempi mahdollisuus, kun olet itse avoin ja ystävällinen. Olen kuullut usein kauhistelua, että siellä ja tuolla voi käydä huonosti. Tietysti voi käydä. Mutta huonosti voi käydä myös läheisen nakkikioskin jonossa, jos sattuu väärään paikkaan väärään aikaan. Ihmiset ovat ihmisiä kaikkialla. Maalaisjärjellä pärjää missä tahansa.

Parhaat muistot omilta matkoilta ovat olleet aivan ehdottomasti ihmisten vilpittömyys ja ystävällisyys. Myös muihin matkailijoihin tutustuminen ja tarinoiden jakaminen ovat olleet korvaamattomia asioita. Tärkeintä on ymmärtää ja yrittää nähä, mitä paikallisten elämä on. Matkailijana saat heidän kulttuuristaan ja maastan paljon – muista jättää jotain kiitoksena ja kunnioita paikallista kulttuuria.

Kuubalaisia koululaisia Havannassa

Pakettimatkoilla voittajia eivät monestikaan ole paikalliset yritykset vaan rahat menevät kansainvälisille hotelliketjuille. Omatoimimatkalla voit itse valita majoituksesi ja suosia yrityksiä, jotka ovat paikallisten omistuksessa. Näin matkailusta tulevat rahasi menevät oikeaan paikkaan ja paikalliset hyötyvät turismista.

Matkat ovat mitä parhaimpia tapoja tutustua enemmän itseensä. Näet kuinka reagoit haastavissakin tilanteissa ja tulet oppimaan paljon ongelmanratkaisutaitoja. Itse olen juossut karkuun Thaimaassa paikallisten mukana tsunamivaroituksen saattelemana, miettien koska aalto pyyhkäisee minut ja ystäväni mennessään. Tsunamiaalto jäi tuolloin onneksi vain muutamia senttimetrejä korkeaksi. Mutta pelko oli todellista. Olen myös myöhästynyt ystäväni kanssa lentokoneesta ja kävellyt siskoni kanssa yli 200km Belgiasta Hollantiin majoittuen päivittäin paikallisten pihoissa tai parin yön verran ihanassa muhkeassa sängyssäkin. Jokainen matka on ollut oppitunti itseeni.

Koen äärimmäistä kiitollisuutta muistellessani kaikkia huikeita matkoja, joita olen tehnyt. Tärkein löytämini aarre on ehdottomasti ihmisten ystävällisyys ja sitä haluan itsekin jakaa ympärilleni. Ystävällisellä kohtaamisella on äärettömän suuri vaikutus. Olen oppinut itsestäni ja matkakumppaneistani paljon. Ihmiseen tutustuu eri tavalla, kun olet käynyt hänen kanssaan matkalla.

Sokeriruokoa myynnissä Jamaicalla Kingstonissa

Ainut asia, mikä jarruttaa matkailuintoani on lentomatkojen hiilidioksidipäästöt. Olen tehnyt tämän ristiriidan ja itseni kanssa kompromissin. Olen päättänyt, että jokaista tulevaa lentomatkaani kohden pyrin lahjoittamaan kohdemaan tai ilmastotyön hyväksi puhtaita euroja. En ole valmis vielä luopumaan matkailusta. Se antaa minulle niin paljon ja toivottavasti myös paikalliset hyötyvät sinne tuomistani rahoista. Asia on kuitenkin hyvä tiedostaa, jotta voi pyrkiä tekemään kestävämpiä valintoja matkan suunnittelussa tai itse matkoilla.

Omatoimimatka ehdottomasti voittaa omassa vertailussani pakettimatkat. Saan paremmin kohdennettua käyttämäni rahat paikallisille toimijoille ja minulla on vapaus rakentaa matkastani sellainen, kuin haluan. Omatoimimatkallakin pääsee nauttimaan halutessaan uima-altaalla hyvän kirjan kanssa tai pääset näkemään upeita luontokohteita. Kaikki on itsestäsi kiinni ja siitä, millaisena näet seuraavan unelmamatkasi.

Kerro minulle, mikä on sinun tärkein aarteesi lomamatkoilta? Kompensoitko sinä jotenkin lentojen hiilidioksidipäästöjä vai oletko ryhtynyt tyystin lentolakkoon?

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *