Maailman mehiläispäivä 2021 – Tee pölyttäjäystävällinen puutarha!

Toukokuu ja puutarhatyöt kiivaimmillaan. Ainakin itselläni; puutarhasta ei malta pysyä lainkaan poissa! Myös mehiläisillä ja muilla pölyttäjillä on kova into keräämään kasvien siitepölyä sekä ravinteikasta mettä. Pölyttäjiä voi auttaa monella tapaa omassa puutarhassa, ihan pienilläkin teoilla! Kurkkaa alta viisi vinkkiä, kuinka tehdä oma puutarha pölyttäjäystävälliseksi maailman mehiläispäivän kunniaksi.

Mehiläinen ja valkoapila

1. Laiskottele nurmikonleikkuun kanssa

Suomalaiset rakastavat isoja tasaisia nurmikenttiä. Valitettavasti luonto ei arvosta tätä trendiä yhtä suuresti. Isot nurmikentät ovat pölyttäjille valtaisaa autiomaata, josta ei löydy ruuanpalaakaan. Helpoin tapa auttaa pölyttäjiä on jättää osioita nurmikostasi leikkaamatta; anna apiloiden, voikukkien ja muiden luonnonkasvien kukkia. Voikukat ovat alkukesän yksi tärkeimpiä pölyttäjien ravintokasveja! Jos heittäydyt aivan villiksi, anna osan nurmikostasi kasvaa rehottaa koko kesän ja pääset seuraamaan, kuinka erilaiset hyönteiset nauttivat uudesta pölyttäjäystävällisestä viidakkoalueesta.

2. Nikkaroi hyönteishotelli

Varsinkin viimeisen päälle hoidetuissa kaupunkipihoissa hyönteiset jäävät monesti heikon asumuksen varaan. Nyt voit auttaa pölyttäjiä ja hyönteisiä viihtymään rakentamalle loistokkaan hyönteishotellin. Klikkaa tästä kolmeen helppoon hyönteishotelliohjeeseen, jotka naputtelin kasaan viimekeväänä.

Mikäli oma aika ei nikkarointiin riitä tai työkalut ovat sormille enemmän uhka, kuin mahdollisuus, voi puutarhaliikkeistä ostaa myös valmiin luomuksen.

Nikkaroi helppo hyönteishotelli!

3. Istuta pölyttäjien herkkukasveja

Yksi parhaista istutusajoista alkaa olla käsillä; luonto huolehtii kastelusta ja lämpötilat pysyvät jo mukavasti plussan puolella. Alkukesästä hyönteisten ruokavarannot ovat vähissä, joten sinä voit auttaa! Istuta puutarhaasi ensi kevättä varten ihania kevään ensikukkijoita, joita pölyttäjätkin rakastavat:

  • Helmililjat
  • Krookukset
  • Lumikellot

Nämä kevään ensikukkijat voi istuttaa vaikka keskelle nurmikkoa, sillä kukinta on niin aikaista, ettei nurmikonleikkuusta ole vielä tietoakaan. Sen sijaan pölyttäjät jakavat jo vuoronumeroita kevään ensimmäiseen buffettiin. Varmista oman kevätbuffetin tarjonta vuodelle 2022 jo tämän vuoden istutuksia tehdessäsi! Muista jättää myös pajukkojen raivaus työlistaltasi pois, sillä paju on kevään tärkein ravintokasvi pölyttäjille.

Lisäksi voit helliä pölyttäjiä istuttamalla marjakasveja ja hedelmäpuita, hyödytpä niistä itsekin! Lisäksi runsas pölyttäjäväki parantaa satoa. Herukat, vadelmat, kirsikkapuut ja omenapuut ovat helppoja ja herkullisia pölyttäjäystävällisiä kasveja puutarhaan. Myös kukkivat yrtit maistuvat hyvin pölyttäjille. Lisää ihana yrttipenkki puutarhaasi täynnä timjamia, minttua, oreganoa ja kurkkuyrttiä. Lehdillä maustat itse ruuat ja juomat ja kukinto auttaa pölyttäjiä. Kukinnot sopivat myös omien ruokien ja juomien koristeluun mainiosti.

Mikäli omaa puutarhaa ei ole, voi myös parvekkeelle tehdä tulvivan yrttilaatikon ja ostaa kesäkukiksi upeaa laventelia (ehdoton suosikkini!), heliotrooppia, rusokkia, punahattuja, jättiverbenaa tai nukenkaulusta. Mikäli näistä mikään ei säväytä omaa silmää, ei pölyttäjäkasvit tähän lopu. Valtavan määrän upeita eri pölyttäjäystävällisä kasveja löytyy YLE:n listasta täältä.

4. Perusta kukkaisa niitty

Mikäli nurmikonleikkuussa laiskottelu tuntuu liian helpolta, voit myös perustaa upean kukkivan niityn pihallesi. Niityt ovat pidemmän päälle hyvin helppohoitoisia ja niistä riittää sekä iloa silmälle että iloa pölyttäjille ja muille tärkeille hyönteisille.

Voit perustaa niityn kuorimalla vanhan nurmen pois ja parantamalla maata. Tämän jälkeen voit istuttaa niittykasvit siemenistä, valmiista taimista tai niittysiemenmaton avulla. Itselläni kokeilussa on tänävuonna niityn perustaminen kohopenkin avulla, jossa nurmimatto jää perustetun penkin alle. Lisää siitä myöhemmin, kun selviää oliko laiskan puutarhurin kokeilu mahdottoman hyvä vai onnettoman huono idea.

Klikkaa tästä lukemaan tarkemmat ohjeet niityn perustamiseen Suomen luonnosuojeluliiton sivuilta.

Pölyttäjät rakastavat erilaisia ohdakkeita, samoin minä!

5. Anna paikkojen repsottaa, hyvällä omallatunnolla

Puutarhassa puutarhurin laiskuus on hyve. Jätä puutarhaasi paikkoja, jotka saavat villiintyä rauhassa tai tee puupölleistä upea japanilaishenkinen lahopuutarha saniaisineen. Lahoava puu on hyödyksi monelle puutarhan hyönteiselle ja puun sokkelot toimivat hyönteishotellin hyvänä pikkusisarena, ikäänkuin majatalona!

Mikäli puupöllejä ei ole saatavilla, jätä lehteviä kasoja haravointijätettä ja risuja puutarhan nurkkaan huoletta. Myös mm. siilit ja linnut pitävät pihapiirien erilaisista suojapaikoista. Ja kun pölyttäjiä ja hyönteisiä on pihallasi enemmän, siirtyy sinne hiljalleen myös hyönteisiä syöviä liskoja, sammakoita, siilejä ja lintuja. Saat luonnon lähemmäksi ja tuet omilla toimillasi luonnon monimuotoisuutta! Helppoa ja ihanaa!

Horsmat ovat pölyttäjien herkkua, säästä ne luontoa ja itseäsi varten! Itsekin kerään horsmaa erilaisiin yrttihaudukkeisiin.

Loppuun vielä esitän nöyrän pyynnön. No, pikemminkin käskyn. Jätä hyönteismyrkyt kauppaan, älä torju rikkaruohoja myrkyn avulla ja robottileikkurikin kannattaa jättää kauppaan. Robottileikkurit silpovat siilejä alleen valitettavan usein. Mutta mikä onni! Nythän sinulla säästyykin valtavasti aikaa ruohonleikkuulta uusien niittyalueiden, villien heinikoiden ja luonnontilaisten puutarhaosioiden vuoksi. Kiitos pölyttäjäystävällisen puutarhan, ei tarvitse ruohonleikkuriakaan liikaa rasittaa!

Ihanaa mehiläispäivää ja rentoja puutarhahetkiä, puutarhassa laiskuus on hyve – ja pörriäiset kiittää!

Mitä pölyttäjäystävällisiä valintoja sinä teet tänä kesänä puutarhassasi? Löytyykö listalta itsellesi sopiva tapa auttaa pölyttäjiä vai olisiko sinulla jakaa jokin muu idea muiden iloksi?

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *