Luonnonmukaiset hyttyskarkotteet

Kesä on täällä! Ja eileen huomasin myös hyttysten olevan täällä. Nyt ehtii hyvin valmistaa juhannuksen juhlakattauksiin ihanat sitronella-mehiläisvahakynttilät ja tehdä terassista luonnonkeinoin hyttysille hiukan ikävämpi paikka! Luonnonmukaiset hyttyskarkotteet on helppo tehdä itse.

Mehiläisvaha-sitronellakynttilät antavat hyttysille lähtöpassit kesäilloissa

Hyttyset karttavat erilaisia luonnonkasveja, kuten basilikaa, kissanminttua, laventelia ja rosmariinia, kertoo Helsingin Yliopiston haastattelussa (2.7.2018) hyönteistutkija Pasi Sihvonen. Mikä sen helpompaa, kuin täyttää kuisti ihanalla laventelilla ja kissanmintulla sekä erilaisilla yrteillä? Rosmariinia voi heittää grillauksen lomassa grilliin pitämään hyttyset loitolla. Samalla grillausalueelle leviää upea yrttinen tuoksu.

Voit myös valaa itse luonnolliset hyttyskarkotteet mehiläisvahasta. Sitronellaa on käytetty perinteisesti hyttysiä karkoittamaan, sillä hyttyset eivät pidä sitronellan tuoksusta. Ihmisiä sitronellan sen sijaan sanotaan rauhoittavan ja se helpottaa myös päänsärkyä sekä migreeniä. Sitronella-mehiläisvahakynttilöiden tekeminen on helppoa ja itse tekemällä saa juuri sellaiset kuin itse haluaa!

TARVITSET:

  • Mehiläisvahaa
  • Sydänlankaa (Esim. puuvillalanka)
  • Kattila
  • Sulatusastia
  • Sitronella eteeristä öljyä
  • Astioita kynttilän valamiseen (Esim. tyhjä peltipurkki, lasipurkki)
  • grillitikkuja tai syömäpuikkoja sekoittamiseen sekä sydänlangan tueksi

Sulata mehiläisvaha sulatusastiassa vesihauteessa. Mehiläisvaha syttyy herkästi, joten pidä astian kansi tai sammutuspeite käden ulottuvilla. Mehiläisvaha sulaa noin 65 asteessa. Ota sulattamiseen aikaa.

Kun seos on sulanut, kasta sydänlangat vahaan tikun avulla ja suorista langat. Laita astiaan eteeristä öljyä; itse käytin pieniin snapsilasin kokoisiin kynttilöihin noin 6 tippaa ja isompiin kynttilöihin 15 – 20 tippaa. Annostele mieltymyksesi sekä hyttysten määrän mukaan!

Kaada sulanut vaha astiaan ja sekoita heti kaatamisen jälkeen muutaman kerran, jotta eteerinen öljy sekoittuu vahaan. Aseta sydänlangat tuen avulla keskelle astiaa. Jähmettyminen alkaa välittömästi, koten varo sekoittamasta reunoilta. Anna jähmettyä. Isot kynttilät saavat jähmettyä jopa useamman tunnin. Jähmettymisen jälkeen koristele haluamallasi tavalla. Muista paloturvallisuus koristellessa sekä polttaessasi kynttilää.

Mehiläisvahasta tehty kynttilä on ekologinen valinta ja mehiläisvahakynttilä palaa puhtaasti. Lisäksi mehiläisvahakynttilä itsessäänkin tuoksuu ihanalta. Hyttyskarkoitteena käytettäessä kynttilöitä kannattaa olla oleskelualueella useampia, jotta ihanan kirpsakka sitronellan tuoksu leijailee mahdollisimman laajalle. Nautinnollisia kesäiltoja ilman hyttysten pistoja!

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *