Kannustuspuhe sinulle (olet menossa kohti uutta)!

Ihminen on päivittäin päätösten edessä. Suuri osa pohtii, mitä aikoo syödä tai miten töiden jälkeen viettää aikaansa. Monesti nämä päätökset tapahtuvat automaattiohjauksella ja tuntuu, että elämän päätökset eivät ole lainkaan omissa käsissä. Työt saattavat kuormittaa, päivät vierähtävät arjen pyörityksessä ja erilaiset velvollisuudet odottavat. Tässä kannustuspuhe sinulle, joka olet ajatellut tehdä elämässäsi tietoisia valintoja.

Omia tarpeita tyytydyttäviä päätöksiä on helpompi tehdä, kun kompassi on kunnossa. Kompassin saa viritettyä hyvään iskuun arvotyöskentelyn avulla. Aika ajoin on hyvä tarkastaa kompassin kunto ja tarkastaa suunta. Olenko menossa kohti jotain sellaista, jota itse pidän arvokkaana ja tärkeänä? Olenko tietoinen siitä, mitä minä pidän elämässä tärkeänä?

Kun suunta on tarkastettu, on päivittäisiä pieniäkin päätöksiä helpompi tehdä tietoisesti. Mikäli huomaat, että haluat olla enemmän esimerkiksi läsnä, on arjessa helpompi tehdä tietoisia pieniä muutoksia. On helpompi laittaa televisio kiinni ja viettää läsnäolevasti hetki kumppanin, lasten tai ystävän kanssa.

Ennen kuin pystyt tekemään tietoisia pieniä muutoksia, tulee sinun olla tietoinen siitä, mitä kohti haluat mennä. Ja tämän jälkeen tehdä päätös. Elämänmuutoksen tärkein asia on päätöksenteko. Ajelehtimisella sekä pohdinnalla on oma tärkeä tehtävänsä, mutta päätöksenteosta pyörät pyörähtävät toden teolla liikkeelle.

Päätöksen jälkeen alkaa itse työ. Alku tuntuu monesti hurmaavalta ja olo on voimaantunut sekä päättäväinen. Asiat tuntuvat soljuvan eteenpäin, kuin itsestään. Flow- tilasta kannattaa ja saa nauttia! Monesti isoissa elämänmuutoksissa koko minäkuva saattaa muuttua suurestikin – tämä saattaa olla ympärillä oleville ihmisille ajoittain haastavaa. Kuten tiedetään, tuttuus tuo turvaa. Läheisen elämänmutos voi tuntua pelottavalta, vaikka muutos olisikin kohti parempaa. Näin hassut ihmisaivot ovat.

Päätöksen jälkeen on aktiivista toiminnan aikaa ja lopulta tilanne alkaa tasoittumaan. Uusi elämänrytmi tai tapa alkaa tuntua tavalliselta, osalta sinua tai elämääsi. Vanhoihin tapoihin on helppo tipahtaa tässä vaiheessa, kun olo on tasaantunut ja suurin flow- hehku alkaa haalentua arkiseksi.

On tärkeä muistaa, että uusi elämäntapa ja siihen sopeutuminen vie vuosia. Vaikka muutos olisikin tapahtunut nopeasti, mieli tulee hitaammin perässä. Muista antaa muutokselle ja siihen sopeutumiselle aikaa. Ja mikäli lipsahdat takaisin vanhaan, älä lannistu. Mieti, miksi niin kävi. Koita löytää siitä kartallesi uusia kartanmerkkejä; paikkoja joita kannattaa ehkä välttää tai kivikoita, joissa tulee kulkea varovaisemmin. Älä missään nimessä luovuta, mikäli olet elämänmuutoksessa jo näin pitkällä. Kaikkea tätä on edeltänyt mahdollisesti pitkälliset pohdinnat, kenties ahdistusta ja epätoivoakin, epämukavaa oloa. Tätä on edeltänyt pitkällinen vaihtoehtojen tiedostamaton ja tietoinen puntarointi ja lopulta rohkea päätöksenteko. Päätöksen jälkeen olet tehnyt töitä unelmasi eteen, olet tehnyt töitä itsesti eteen. Mitään ei ole menetetty, mikäli tipahdat hetkeksi vanhoihin tapoihin.

Kaikki tämä on ihmisyyttä. Meidän ihmisten tapaa ottaa uusi elämänvaihe osaksi identiteettiä. Kaikki meistä toimivat näissä puitteissa yksilöllisesti ja ympäristön tuki vaikuttaa myös siihen, kuinka hyvin saamme raivattua tietämme kohti uutta. Jokaisella meillä on erilaiset haasteet vastassa elämänmuutoksen varrella. Joidenkin kohdalla kivikot ovat helpompia, kun taas toisilla tuntuu tulevan ongelmia vastaan maanvyörymien lailla. Muista, sinä olet rohkea jo silloin, kun olet tehnyt päätöksen mennä kohti uutta.

Mehiläistarhaajat

Yhtenä päivänä huomaat, kuinka pitkälle oletkaan tullut. Vuoden takainen sinä tuntuukin melko vieraalta, mutta ymmärrät häntä tänään paremmin, kuin koskaan. Ole itseäsi kohtaan lempeä ja ymmärtäväinen. Muista olla ylpeä saavutuksistasi – olet upealla matkalla ja kompassisi näyttää juuri oikeaan suuntaan.

Psst. Mikäli arvotyöskentely kiinnostaa enemmän, katso aiempi teksti elämänarvoista tästä.

” Ole muutos, jota etsit. – Mahatma Gandhi

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *