Hunaja ekologisemman elämän tukena – kolme hyvää syytä valita kotimainen hunaja

Olin kuullut hunajan hyödyistä jo ennen opiskelun aloittamista muun muassa työni kautta. Yllätyin aiheeseen uppoutuessani mehiläistenhoidon monipuolisuudesta, sekä mehiläistuotteiden ja hunajan monipuolisista käyttötavoista. Hunaja on sokeria, eli varsinaisesta terveytuotteesta ei itsessään voida puhua. Silti hunaja on yllättänyt minut monella tapaa. Hunajan lisäksi mehiläiset tuottavat pergaa eli siitepölyä, propolista eli kittivahaa sekä itse mehiläisvahaa.

Hunaja on aito mehiläisten valmistama luonnontuote, jolla voi mainiosti korvata sokerin. Hunajaa voi käyttää makeuttamiseen, ruuanlaittoon tai leivontaan. Hunaja on sokeria makeampaa sekä vähäkalorisempaa. Luonnollisesti pienempi määrä hunajaa riittää makeuttajana. Korvaamalla sokerin hunajalla valitset terveellisemmän makeuttajan arkeesi.

Itse haluan löytää arjessa pieniä keinoja toimia ekologisemmin sekä terveyttä edistävästi. Unohtamatta sitä, että elämästä saa nauttia. Ja hunaja onkin tajuttoman hyvää! Itselleni tuli yllätyksenä, kuinka erimakuisia hunajat keskenään ovat. Hunajan makuun vaikuttavat vahvasti lähiympäristön kasvit. Viinitastingit vaihtuvat naistenilloissa nyt suloisiin hunajatastingeihin.

Tähän postaukseen olen koonnut kolme itselle tärkeää syytä suosia kotimaista hunajaa.

1. Kotimaisen hunajan hiilijalanjälki on pieni – teet ekologisemman valinnan

Valitsemalla kotimaisen hunajapurkin tuet sekä kotimaisia yrittäjiä että ostat tuotteen, jonka hiilijalanjälki on pieni. Koska hunajan tuotanto ei vaadi ympäristön muokkaamista, esimerkiksi peltojen lannoitusta, on hunajan hiilijalanjälki vain 125g/100 g valmista tuotetta.
Hunajan hiilijalanjälki koostuu lähinnä hunajan tuotantoon liittyvistä toimenpiteistä, kuten mehiläisten kuljetuksista ja välineistön kuljetuksista tarhojen välillä autolla. Myös hunajan linkous vie energiaa. Tuotantoon liittyvistä toimenpiteistä muodostuu noin 75% hunajan hiilijalanjäljestä. Loppu hiilijalanjälki koostuu hunajan pakkaamisesta, pakkausmateriaalista sekä kuljetuksista.
Valitsemalla kotimaista hunajaa sekä etenkin lähihunajaa voit itsekin vaikuttaa hiilijalanjäljen muodostumiseen. Voit tiedustella myös lähituottajalta, miten hän on huomioinut ekologisuuden omassa toiminnassaan!

Hunaja taipuu monenlaisiksi tuotteiksi. Hunajaa Kälviän Peitsolta on valmistanut suussasulavaa maapähkinä hunajavalmistetta.

2. Autat ylläpitämään luonnon monimuotoisuutta

Suosimalla kotimaisia mehiläistuotteita pidät huolta myös kotimaan pölyttäjistä, joihin myös tarhamehiläinen kuuluu. Viimevuosien aikana on uutisoitu maailmalla pölyttäjien määrän laskusta. Pölyttäjien häviämistä on perusteltu esimerkiksi elinympäristön kapeutumisella.
Mehiläiset pölyttävät arviolta 75-85% kaikista maailman kasvilajeista!
Yksi mehiläinen käy sadoissa kukissa ja yhtä mehiläispesää asuttaa vuoden aikana 10 000 – 60 000 yksilöä. Mikäli omistat oman pihan tai maata, voit huolehtia alueesi pölyttäjistä tarjoamalla alueella monipuolista kasvillisuutta. Näin myös pölyttäjille riittää töitä ja mehiläisille riittää mesikasveja hunajantuotantoon. Tuet Suomen luonnon monimuotoisuutta ostamalla kotimaista hunajaa.

3. Hunaja terveyttäsi edistämässä

Hunajalla on useita erilaisia tutkittuja terveysvaikutuksia. Hunajaa käytetään yleisimmin yskän hoidossa sekä haavojen hoidossa sen antibakteeristen vaikutustensa vuoksi. Hunajaa käyttämällä voit myös ehkäistä siitepölyallergian oireita. Lähihunajan käyttö on suositeltavaa, sillä silloin hunaja sisältää siitepölyä lähiluontosi kasveista.
Muista aloittaa siedättäminen varovaisesti, sillä hunajan sisältämä siitepöly voi aiheuttaa allergiaoireita.

Sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki kirjoittaa lääkärikirja Duodecimin artikkelissaan (27.9.2018): “Hunaja, eukalyptusöljy tai mikä tahansa nielua tai kurkunpäätä kosteuttava neste saattaa helpottaa erityisesti ylähengitystieinfektioihin liittyvää yskää.” Myöskin kansallisessa käypä hoito- suosituksessa todetaan seuraavaa: “Hunaja saattaa helpottaa oireita yli 1-vuotiaiden lasten akuutin öisen yskän lyhytaikaisessa hoidossa.” Myös Carina Tikkanen-Kaukanen toteaa vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessaan näin: ” Tutkimuksessa löydettiin kotimaisia hunaja-lajeja, joissa oli bakteereja tappava vaikutus. Hunajia voidaan hyödyntää tiettyjen bakteeri-infektioiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä sekä elintarvikkeiden suojana.” // “Oma löytö kohdistui hengitystie-infektioihin sekä iho- että haavainfektioihin ja ruokaa pilaavaan bakteeriin.”

Ensi kerralla voit kokeilla yskään, haavanhoitoon tai siitepölyallergian siedätykseen lähihunajaa. Ekologisempaa, kuin pitkälle prosessoidut tuotteet. Toivottavasti purkillinen hunajaa löytyykin jatkossa valmiina kaapista! Ei tarvitse ensihätiin kiiruhtaa apteekkireissulle.

Psst. En kuitenkaan suosittele tällä kirjoituksella olemaan kääntymättä lääkärin puoleen terveyshuolissa hunajankaan herkullisuuden uhalla,

Löysin mielenkiintoisen sekä asiapitoisen blogin, jossa käsitellään paljon mehiläisiä sekä mehiläistuotteita. Hunajalla höystettyä- blogiin pääset tästä linkistä. Blogi on niin laaja, että suosittelen sinua itseä kahlaamaan, mitä kaikkea mielenkiintoista sieltä löytyy mehiläisten elämästä.

Tiesitkö, että mehiläiset rakentavat pesäkennot luonnostaan kuusikulmioiksi? Kuvassa koulussa käytettyjä oppimateriaaleja.

Mehiläistuotteiden käyttö esimerkiksi kosmetiikassa sekä askartelussa kertovat myös mehiläistuotteiden monipuolisuudesta. Mehiläistuotteiden käyttökohteita tuntuu olevan loputtomasti. Mehiläiset tekevät meille ja luonnolle hyvää – tuetaan yhdessä mehiläistuotantoa kukin itselle sopivalla tavalla. Suojellaan luonnon monipuolisuutta, jotta mehiläisillä riittää jatkossakin paikkoja, joissa pörrätä kukasta kukkaan. Itse aloitan mehiläisten tukemisen kotimaisten tuottajien hunajaa nauttimalla ja toivottavasti jo tulevana keväänä omassa pihassa komeilee omat mehiläispesät.

Kuulisin mielelläni myös sinun lempitapoja käyttää hunajaa arjessa! Korvaatko sinä sokerin jo hunajalla vai liittyykö hunaja erityisiin hemmotteluhetkiin?

Huom!! Hunaja ei sovellu alle 1- vuotiaille sen sisältämän botulismiriskin vuoksi!!

Tutkiskelin kirjoitustani varten seuraavia lähdelinkkejä:

https://www.hunaja.net/ , https://www.polytys.fi/ , https://www.kaypahoito.fi/nak08111 , https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00102 , https://www.allergia.fi/tutkimus/allergia/selvitykset/hunajasiedatys/pilottitutkimus/ , http://hunajalla.blogspot.com/2012/05/hunaja-hoitaa-haavoja.html sekä http://www.uef.fi/documents/462724/937059/hunajaesitys+apituotteet.pdf/fd39099a-9ed3-4b76-91dd-35d48022dc3d

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *