Kotoilua

“Älä tee mitään”- viikonloppuja vuodelle 2020?

Vuoteen 2019 on mahtunut äärettömän paljon onnellisia hetkiä, naurua ja rakkautta! Kuluneisiin kuukausiin on mahtunut myös väsymystä, kiirettä sekä haastaviakin hetkiä ihmissuhteissa. Olin intensiivisesti mukana sambakoulun viikottaisessa toiminnassa sekä toteuttamassa sambakoulujen suurimpaan tapahtumaan Helsingin sambakarnevaaleille sambakoulumme karnevaalikulkuetta. Samalla remontoimme kylpyhuoneen, teimme isoja pihatöitä ja järjestimme itse häät omalla pihallamme. Molemmat kävivät täysipäiväisesti töissä ja mieheni opiskeli ja oli yhden viikon kuukaudesta toisella puolella Suomea. Työrintamallakin riitti kiireisiä päiviä. Häiden jälkeen lähdimme heti seuraavana päivänä Ahvenanmaalle häämatkalle. Häämatka tuli todella tarpeeseen. Mahtavinta oli aikatauluttomuus, kiireettömyyden tuntu ja useat päikkärit päivän aikana. Menimme fiiliksen mukaan, emmekä olleet tehneet suunnitelmia lomalle etukäteen.

Heinäkuun jälkeen meno hiukan rauhottui ja tietoisesti rauhoitimme tahtia. Puristus oli ollut niin intensiivinen, että turnausväsymys alkoi painaa. Ymmärrän helposti, miksi ihmiset sairastuvat uupumukseen. Omaa väsymystä on hankala huomata kovasta vauhdista. Kiireen keskellä on tärkeää muistaa ottaa säännöllisesti kalenteriin löysää, vaikka ei tuntisi olevansa kuormittunut tai väsynyt. Suurimmat oppini itselläni kuluneena vuonna ovat olleet keskustelun tärkeys sekä kierrosten laskeminen. Haastavassa tilanteessa tärkeintä on ollut puhua ja pysähtyä miettimään kriittisestikin omaa osuuttaan ristiriitatilanteissa. Huomaan saaneeni suurimmat oppini siinä, että omat lapsuudessa muodostetut toimintamallit ja ajatukset itsestään aktivoituvat etenkin väsyneenä tai stressaantuneena. Nykyään on helpompi huomata, milloin oma reaktio on ollut liioteltu.

kennokoto kotoilua
Järjestä aikaa kauniiden asioiden ihailulle

Samalla, kun tahti rauhoittui ehdin miettiä omia toiveitani oman unelma- arkeni suhteen. Pääsin prosessoimaan kauan taustalla pyörinyttä ajatusta siitä, mitä haluaisin elämältäni ja miten voisin toteuttaa unelmani. Oli tarpeen hidastaa tahtia, jotta pystyin paremmin kuuntelemaan itseäni. Vuonna 2020 pyrin välttämään stressiä. Aion olla tekemättä liian tiukkoja aikatauluja, jolloin hyvinvoinnin ja ihmissuhteiden hoitamiselle jää myös tilaa arjessa. Unelmoinnille kahvikuppi kädessä on oltava myös runsaasti aikaa.

Taannoin olin kirjoittanut isolla kalenteriini vapaaviikonlopun kohdalle: “Älä tee mitään!” Se oli ehdottomasti yksi tärkeimmistä kalenterimerkinnöistäni koko vuoden aikana. Aion jatkossakin pitää huolen, että kalenterista löytyy hetkiä, jolloin ei tarvitse mennä aikataulujen mukaan. Viikonloppu oli todella rentouttava ja tällaisina hetkinä tulee huomioitua kumppaniaan paremmin. Tulevaisuuden unelma-arjessani “älä tee mitään”- viikonloppuja on enemmän ja minulla on isompi vapaus vaikuttaa arkeni kulkuun. Tulevaisuudessa luonto ja luovuus ovat vahvemmin osana arkeani. Parisuhteelle, ystäville ja perheelle haluan antaa aikaa. Nyt pyrin rakentamaan pohjaa tälle unelmalle.

Häneltä “Älä tee mitään!”- viikonloput luonnistuu

Mikäli sinusakin tuntuu, että kiire painaa, ota kokeiluun “älä tee mitään! “- viikonloppu. Se on kuin mökkiloma omassa kodissa. Ota kalenteri käteen ja merkkaa heti viikonloppu, jolloin et suunnittele etukäteen YHTÄÄN MITÄÄN ohjelmaa tähän ajankohtaan. Kieltäydy kohteliaasti kutsuista ja tekemisehdotuksista. Kerro, ettet aio tehdä viikonloppuna mitään etkä sovi sinne etukäteen mitään. Tarkoitus on, ettet käytä aikaa minkään rästihommien tai töiden tekemiseen. Tarkoitus on nauttia valinnan vapaudesta, tekemättömyydestä ja omasta tai perheesi seurasta. Rästihommiakin saa tehdä, mikäli hetkessä siltä tuntuu, mutta suorittaminen on ehdottoman kiellettyä. Käy ruokakaupassa valmiiksi, ettei nälkäkään pakota poistumaan kotoaan mikäli et halua. Ja osta kaupasta luksusherkkuja viikonlopun varalle. Nauti hetki tekemättömyydestä, herkuista ja hyvästä seurasta!

Rentouttavaa kotoilua
Rentouttavaa kotoilua
Herkuttelua ja hauskoja kiireettömiä hetkiä

Olen onnellisesti matkalla kohti unelma-arkeani ja oloni on todella levollinen ja kärsivällinen. Kun suunta on selvä, olen hyvinkin rauhallisin mielin. Mitä vain voi vielä tulla vastaan onnistumisista ongelmiin. Ja parasta on, ettei tapahtumien kulkua tiedäkään. Uusi suunta on kuin seikkailu, jossa kaikki on mahdollista!

Kun olet viettänyt oman “älä tee mitään!”- viikonlopun, kerro millaisia asioita tuli tehtyä ja minkälaiset fiilikset viikonlopusta jäi? Haluaisin myös, että pohdit hiukan mennyttä vuottasi. Millainen vuotesi oli? Mitä hyviä muistoja sieltä jäi ja mitä olet oppinut itsestäsi menneenä vuotena?

JAA UNELMIA TÄSTÄ:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *